Schimmel in uw woning? Een vervelende huisgenoot!

 

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem. Schimmel in huis is vaak zichtbaar als lelijke zwarte vlekken op muren of plafonds (zwarte schimmel). Schimmelbesmetting is vaak niet alleen een bron van muffe geuren, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken vanwege de schimmelsporen en mycotoxinen, dit komt omdat schimmels vol zitten met allergenen en gifstoffen en uitstoten in de lucht.

Schimmel in het huis is wettelijk gezien in feite een huurdeficiëntie, daarom veroorzaakt het vaak geschillen tussen huurders en verhuurders als het gaat om de vraag wie de kosten van de sanering en renovatie van het gehuurde appartement draagt.

Ook het verwijderen van schimmels is vaak gecompliceerd, bijvoorbeeld wanneer constructiefouten of slechte isolatie de oorzaak zijn van het probleem. En indien er ingrijpend moet worden gerenoveerd om de luchtvochtigheid in de betreffende binnenruimten blijvend te verlagen, rijst altijd de vraag wie gaat dat betalen. Soms kan uw verzekering iets betekenen, bijvoorbeeld als de schimmel ontstaan is door een waterschade of lekkage.

 

Inhoud van dit artikel:

1. Wat veroorzaakt schimmels in huis?

2. Waar komt schimmel in het huis voor?

3. Wat zijn de gezondheidseffecten van schimmel?

4. Hoe verwijder je schimmel in huis?

 

Wat veroorzaakt schimmels in huis?

De belangrijkste reden voor schimmel in huis is een verhoogde luchtvochtigheid. Omdat schimmelsporen alomtegenwoordig zijn, wat betekent dat er eigenlijk geen plek is die volledig vrij is van schimmelsporen. Als een bepaalde luchtvochtigheid in een interieur wordt overschreden (dit wordt kritiek vanaf luchtvochtigheidswaarden van meer dan 60%), ontkiemen de sporen en treedt er schimmelgroei op in het appartement.

Er zijn veel redenen voor vocht in huis: slechte constructie (zoals een koudebrug) ,waterschade , verkeerd geïnstalleerde isolatie. Maar wist je dat de meest voorkomende oorzaak van schimmelgroei in huis verkeerde leefgewoonten zijn? Slechte hygiëne en ook matige ventilatie,  verwarming te laag of droging van veel wasgoed in de slaapkamer, dat verhoogt de luchtvochtigheid en daardoor stimuleert  het schimmelgroei .

 

Waar komt schimmel in je huis voor?

Omdat schimmelsporen altijd en overal in de lucht zijn, kunnen ze ook binnenshuis komen. Als je daar de ideale groeiomstandigheden creëert, zal de schimmelspore gaan ontkiemen en ontstaat er schimmel. Een hoge luchtvochtigheid ondersteunt deze schimmelgroei en zo kan het zijn dat  in 5 dagen tijd uw hele huis vol schimmel zit. Schimmel komt vaak voor  op kozijnen en vensters.  Muren (vooral tussen meubels en buitenmuren, behang wordt vochtig als de lucht daar niet kan circuleren) , tegelvoegen (vooral tegels in de badkamer en keuken worden aangetast, omdat hier een verhoogde vochtophoping optreedt) , voedsel (bedorven voedsel zoals fruit en groenten is een welkome voedselbron voor schimmels, waar ze bijzonder goed kunnen groeien.)  Potgrond (dit gebeurt vooral als de grond permanent te vochtig is en niet kan drogen) Nabij ramen (koude lucht kan zoveel vocht uit de lucht niet opnemen als warme lucht ). Als het raam gekanteld wordt voor ventilatie, koelen vooral de gebieden rondom het raam af. De oppervlaktetemperatuur daalt en er wordt meer vocht afgezet (condensatie). Condens op ramen in de winter. Dit moet regelmatig worden weggeveegd.

Ventileer de kamer meerdere keren per dag gedurende 5-10 minuten met het raam wijd open. Vermijd permanent gekantelde ramen, omdat anders de vlakken bij het raam te veel afkoelen. Bovendien kunnen kiepramen geen goede luchtverversing  garanderen. Schuine ramen stimuleren schimmelgroei! Beter ventileren met het raam wijd open!

 

Schimmel in je huis, welke effecten heeft het op de gezondheid?

Schimmel kan de gezondheid van bewoners aantasten. Aan de ene kant geven schimmels vluchtige organische stoffen (VOS) af, die verschillende chemische verbindingen (mycotoxinen) kunnen bevatten. Gevoelige mensen reageren hierop met langdurige klachten zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen of vermoeidheid. Bovendien vormen sommige schimmels giftige stoffen, waarvan sommige de gezondheid ernstig kunnen schaden (verhoogd risico op kanker, vergiftigingsverschijnselen, enz.). Schimmelallergieën zijn van bijzonder belang. Deze kunnen worden veroorzaakt of versterkt door het verschijnen van schimmel in huis. Schimmel in je huis veroorzaakt ziektes, want als je vaak thuis blijft verhoog je het aantal schimmelsporen die door je longen worden ingeademd. Vanwege het gezondheidsrisico op de langere termijn, moet schimmel altijd worden verwijderd.

 

Feit:

Hoe kun je schimmel in het huis verwijderen en voorkomen?

 1. Door tijdige reiniging en bestrijding van de zichtbare schimmels.
 2. Een goede hygiëne.
 3. Voldoende lucht verversing van alle ruimten. (luchtdoorstroming).
 4. Badkamers op tijd opnieuw schilderen met schimmelwerende verf ( met name de plafonds).
 5. Aangetaste kitnaden uitkrabben en vernieuwen.

 

Het oplossen van de oorzaken, de combinaties van de volgende factoren zijn mogelijk:

 • Te hoge luchtvochtigheid door onvoldoende ventilatie.
 • Een lekkage.
 • Vochtdoorslag vanuit buiten door de gevel, dak of vloeren.
 • Koude bruggen, bij slecht geïsoleerde muurdelen.
 • Slechte hygiëne door veel stofvorming in huis.
 • Planten in huis die schimmelgroei bevorderen.
 • Te lage ruimte temperatuur. (minder dan 19 graden)
 • Slechte afzuiging in de badkamer.
 • Wasdrogen aan wasrek binnen of een wasdroger die het water niet goed afvoert.
 • Etensresten die blijven liggen van huisdieren.

 

 

 

 

 

 

 

Over schimmel 

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem. Schimmel in huis manifesteert zich meestal als lelijke zwarte vlekken (zwarte schimmel) op de muren, met name badkamers, slaapkamers en kelders hebben schimmelschade.

Schimmelbesmetting is vaak niet alleen een bron van muffe geuren, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken omdat de sporen allergenen en toxines bevatten.

Schimmel in een appartement wordt doorgaans ook juridisch gezien als huur gebrek, waardoor er vaak geschillen ontstaan ​​tussen huurders en verhuurders als het gaat om wie de renovatie van het appartement betaalt. Schimmelverwijdering is ook vaak ingewikkeld, bijvoorbeeld bouwfouten moeten tegen exorbitante kosten worden gerepareerd om de vochtigheid in het getroffen gebied te verminderen. 

 

Hoe ontstaat schimmel in een huis?


Schimmelsporen zijn altijd binnen aanwezig. De schimmel groeit echter alleen als de sporen in contact komen met een vochtig oppervlak. Groei resulteert dan in een zichtbare schimmelinfectie. Naast schimmels kunnen ook andere micro-organismen, zoals actinomyceten, groeien in vochtige binnenruimtes. Een toename van de luchtvochtigheid in een appartement of woning kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:

 • Vocht dringt direct door in defecte daken,
 • Scheuren in metselwerk,
 • Vochtige plaatsen in muren,
 • Onvoldoende uitdroging na nieuwbouw of bouwwerkzaamheden,
 • Binnendringend water door kapotte leidingen of andere waterschade,
 • Onvoldoende uitstoot van verhoogde luchtvochtigheid in de ruimte door onvoldoende ventilatie,
 • Vochtcondensatie in "koude" muurgebieden, bijvoorbeeld veroorzaakt door koudebruggen of onvoldoende isolatie en onjuiste verwarming.

 

Wat voor schimmel kan ik zelf verwijderen?

U kunt kleine schimmel plekken tot 10x10cm zelf proberen te verwijderen met huishoud soda gemengd met azijn.Uitgebreide schimmel- of schimmelstructuren die in bouwmaterialen zijn binnengedrongen worden bij voorkeur behandeld door experts.
Met name beschimmelde isolatie of stucwerk mag niet worden verwijderd zonder de juiste expertise. 

Komt de schimmel weer terug? Neem contact op met ons.

 

Daarentegen kunt u zonder zorgen kleine schimmelplekjes zelf verwijderen.
Bijvoorbeeld op  ramen,  tegelvoegen, siliconen kit.

Komt de schimmel weer terug? Neem contact op met ons. 

 

Welke spullen heb ik nodig om de schimmels zelf te verwijderen?

Als u de schimmel zelf verwijdert, zorg dan voor voldoende beschermingsmiddelen.

Dit houdt altijd in:
Hygienische  waterdichte handschoenen ( bouwmarkt, drogisterij)
Filter FPP 3 masker  (bouwmarkt) zodat u geen schadelijke stoffen en schimmel toxinen inademt.
Veiligheidsbril (bouwmarkt)

Wegwerp overal of stofdichte oude kleding 

 

Huishoud producten voor het verwijderen van schimmels

Gebruik een oplossing van een mix van een bekertje soda of azijn opgelost in water, bij acute zichtbare schimmel. 

Gebruik allesreinigers om oppervlakken zoals tegels en plafonds in badkamers schoon te houden. Goed wekelijks onderhoud scheelt in de aanwas van schimmels.

Gebruik geen chloor producten, deze doden de schimmels uiteraard, maar niet de schimmelsporen(zaden).Tevens tast chloor materialen aan en daardoor kunnen de schimmels na een tijdje nog agressiever terugkomen.

 

Voorkomen van schimmel

Om schimmel te voorkomen kunt u het volgende doen:

 • Goed ventileren
 • Geen was drogen binnen aan een rek
 • Na het douchen de wanden afdrogen en goed luchten +/- 1.5 uur bij voorkeur met een ventilator die de damp afzuigt 
 • Wekelijks goed reinigen met milde middelen (geen chloor producten)
 • De ruimte drooghouden, de luchtvochtigheid tussen de 45-55% en een temperatuur van  minimaal 19 graden.